top of page

Over Ons

Stap binnen in de tijdloze elegantie van Brasserie Kala, gehuisvest in het eerbiedwaardige Beursgebouw, doordrenkt van geschiedenis die teruggaat tot de tijd van Michiel de Ruyter. Gelegen in het schilderachtige Bellamy, omarmen wij de ziel van Vlissingen en de pracht van de nabijgelegen kust.

Onze brasserie, als een culinair reisgezelschap, neemt je mee op een verfijnde ontdekkingstocht door de Mediterrane en Balkan keukens, doordrenkt met subtiele Zeeuwse nuances. Elk gerecht vertelt een verhaal, een verhaal dat de rijke tradities van de streek omarmt en tegelijkertijd nieuwe culinaire hoogten bereikt.

Bij Brasserie Kala gaat het niet alleen om eten; het is een viering van de geschiedenis, een eerbetoon aan de zee en een samensmelting van culturen op je bord. Ontspan in de warmte van ons historische pand, waar elke steen een stille getuige is van voorbije tijden.

Laat Brasserie Kala je meenemen op een gastronomische reis doordrenkt met erfgoed, verhalen en onvergetelijke smaken, allemaal tegen de prachtige achtergrond van Vlissingen en de betoverende kustlijn. Welkom in de wereld van Brasserie Kala, waar geschiedenis en culinaire kunst samenkomen voor een buitengewone ervaring.

IMG_3863.JPG

Beursgebouw Vlissingen

Het werd opgericht in 1635 in de Hollandse renaissancestijl, op de plaats van het oorspronkelijk beursgebouw uit 1540. Het was gelegen aan een toegangsweg naar de Westerschelde, het plein aan de aangrenzende Smallekade was toen nog een haven. De klok werd op 21 juni 1635 besteld bij klokkenmaker Janus Matton. De klok werd als horloge specifiek voor de toren besteld, waaruit geconcludeerd kan worden dat het gebouw grotendeels klaar was.

Op het huidige uurwerk staat het jaartal 1628, maar op oudere foto's staat het jaartal 1672. Het uurwerk zal dat jaar vernieuwd zijn.

In 1816 werd het gebouw verbouwd. Van het beursgebouw met bogengalerij en kleine ramen in de vensters werd het een neoclassicistisch gebouw met rechte zuilen op de begane grond en grote vensters op de verdieping. De verdieping werd ook gepleisterd.

In de loop der eeuwen had de Beurs verschillende eigenaars en functies. De gemeente Vlissingen verkocht het in 1881 aan een particulier, in 1886 kwam het in het bezit van de Vereniging Eigen Hulp. Deze vereniging verbouwde het pand tot winkel, waardoor het deftige karakter uit 1816 verloren ging. In 1926 ontstonden er plannen om het gebouw te verbouwen tot hotel en het ook te verhogen met een extra verdieping. Hierop kocht de gemeente het Beursgebouw in 1927 terug, waarna het in 1929 werd geschonken aan de Vereniging Hendrick de Keyser, tot heden nog altijd eigenaar. Bij de overdracht werd wel de verplichting meegegeven om het te restaureren.

Tot 1880 was de benedenverdieping een open galerij met langs de straatzijde een colonnade. Even was het ingericht als winkel, thans is het een restaurant. De voorgevel is voorzien van de wapenschilden van Zeeland en Vlissingen.

Ontwerp zonder titel.jpg
bottom of page